kaludjerske-bare-planina-tara

Kaluđerske bare predstavljaju jedno od najlepših mesta na planini Tari. Nalaze se na jugostočnoj strani ove planinske lepotice i samim tim su najpoznatiji su turistički centar na Tari. Kaluđerske bare su središte planine Tare i nalaze se na 1059 metara nadmorske visine.

Kaluđerske bare – istorijat

Kaluđerske bare su zbog svog položaja postale omiljeno turističko mesto. Nije bilo lako razvijati turizam na Tari. Ipak, jedan entuzijasta uzeo je stvar u svoje ruke još u vreme između dva svetska rata. Taj entuzijasta bio je iguman manastira Rača, Zaharije Milekić. On je podigao Stanove, prve vile i apartmane na Tari. Imao je vilu na sprat, planinsku kuću i staru kuću. Zajedno su imali 60 ležajeva. Do Kaluđerskih bara se u to vreme dolazilo vozom do železničke stanice u Kremnama gde je goste koji su se najavili čekala konjska zaprega. Ovaj put po snegu znao je da traje i do dva sata.

Kaluđerske bare 1935. godine dobijaju oporavilište za decu  sa 16 soba koje je kasnije pretvoreno u hotel “Tara”. Njih je gradio Centralni higijenski zavod Beograd. Taj objekat je tokom Drugog svetskog  rata porušen.

Od 1977. godine na Kaluđerskim barama posluje Vojna ustanova “Tara” u čijem su sastavu hoteli “Omorika”, “Beli bor” i depadansi “Javor”, kao i motel “Jeremičak” i restoran “Mihajovac”.

Kaluđerske bare – informacije

Kaluđerske bare su udaljene od administrativnog centra ovog dela Srbije, Bajine Bašte, 16 kilometara. Od ostalih bitnih deonica udaljenost je:

Beograd – 179 km

Novi Sad – 260 km

Niš – 295 km

Subotica – 355 km

Kremna – 7 km

Mitrovac na Tari – 24 km

Sokolina – 8 km

Hajdučka česma  – 3 km

Mokra gora – 16 km

Crkva Solotuša – 8 km

Manastirski konaci – 2.5 km

Manastir Rača  – 21 km

Svakog dana do Kaluđerskih bara prevoze autobusi „Raketa AB“.