Tara – odmor

 

Vidikovac Crnjeskovo

Vidikovac Crnjeskovo nalazi se na 1035 metara nadmorske visine. Do njega se dolazi posle petrnaestominutnog hoda kroz šumu. Sa vidikovca se pruža pogled na klisuru reke Rače i Bajinu Baštu. Udaljen je 900 metara od Manastirskih stanova i idealno je mesto za predah.

Klisura reke Rače odlikuje se velikim bogatsktvom živog sveta. Najveće bogatstvo ovog dela planine su izvori tople vode, Lađevačka vrela i prašuma brdske bukve. Klisura reke Rače je uzgojni rezervat za mrkog medveda.

Unutar klisure smešten je manastir Rača iz 13. veka zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Manastir je posvećen Vaznesenju Gospodnjem i više puta je rušen i obnavljan. Današnji izgled manastir je dobio u period od 1829. do 1830. U 18. veku manastir je bio prepisivački centar gde su se umnožavale crkvene knjige.

Sa vidikovca se može videti stena Krstača na kojoj se nalazi veliki, metalni krst  ispod koga su pećine gde su se sakrivale knjige.

Manastirski stanovi

Manastirski stanovi su deo manastira Rača. Nalaze se 2,5 kilometara od centra Kaluđerskih bara. Ceo kraj je dobio ime upravo po kaluđerima koji su izgradili ovaj kraj.

Kompleks je izgrađen kada je počeo i turizam da se razvija u ovom delu planine. Tu dolaze kaluđeri i sveštenici  iz manastira Rača za najvažnije pravoslavne praznike i drže bogosluženja.

Hajdučka česma

Hajdučka česma nalazi se tri kilometara od Kaluđerskih bara. Idelano je mesto za predah i odmor. Hajdučka česma je odlična za aktivne turiste koji šetnjom mogu doći do ovog dela Tare. Tišina, mir i prelepa priroda su ono što privlači posetioce i dovodi ih na ovo mesto.

Jarevac

Jarevac je veštačko jezero nastalo pravljenjem brane na jezeru. Pored jezera postoji lepo uređen izletnički prostor. U jezeru živi retka vrsta ribe čije je ime pijor ili gagica, a koja je čest stanovnik bistrih, planinskih potocima. Uz jezero nalazi se i potok koji se, kako kažu šetači, preskače.

Brana i jezerce „Jarevac“ se nalaze u Šljivovici, ispod hotela „Šljivovica“ i put do njega je adekvatno obeležen od strane Nacionalnog parka „Tara“. Jezerce je lepo uređeno i idealno je mesto za piknik i odmor u prirodi.

 

Odmor na Tari: Sankanje, skijanje, jahanje…

Sem ovih mesta, u blizini vile “Tara lux” nalazi se ski staza kod hotela “Kurta”, kao i staze sa sankanje. Ski staza za ozbiljnije skijaše nalazi se i kod hotela “Omorika”. Za ljubitelje jahanja, tu je i ergela konja.