vila-tara-kaludjerske-bare-planina-tara

Planina Tara – informacije

Tara se nalazi na zapadu Srbije tik uz reku Drinu. Zauzima  površinu od 183 kvadratna kilometra. Dužina Tare je 50, a širina 22 kilometara i ima prosečnu nadmorsku visinu od 1.200 metara.

Najviši vrh na planini Tari je Kozji rid sa 1.591 metara. Tara je 13. jula 1981. proglašena za Nacionalni park. Na Tari je uređeno i obeleženo više desetina kiolmetara planiskih staza.

Postoje brojne staze za skijanje i sankanje u zimskim mesecima.

Klima na Tari je najzaslužnija za posetu ovoj planinskoj lepotici. Zimа је dugа i hladnа, sneg je obeležje zime na Tari, a letо је sunčano, ali prohladnо, sa „reskim“ jutrima idealnim za zdravstveni turizam. Jesen je prosečno toplija od proleća. Najhladniji mesec je januar sa temperaturom od 3,8 °C, a najtopliji avgust sa prosečnom temperaturom od 16,6 °C.

Ovde su očuvani primerci nekih biljaka, koje su ne mogu naći nigde drugde sem na Tari. Među njima najznačajnija je Pančićeva omorika, četinar. Severna strana Tare smatra se da je nekad bila obala Panonskog mora.

Bogat biljni i životinjski svet koji se retko može sresti na drugim delovima Zemlje utiče na lepotu ove planine, kao i povoljna klima i jedinstvena lokacija.